• Nederlands
  • English
  • Français
  • Español
  • Deutsch
  • -

    Alsemkruid - Wormwood - Artemisia

     

    Sophie Lemajeur

    Sophie Lemajeur

    Deze plant is een geslacht uit de composietenfamilie of Asteraceae.In België en Nederland komen onder andere volgende soorten voor: Absintalsem, Bijvoet, Duinaveruit, Rechte alsem, Wilde averuit, Zeealsem, Witte alsem.

    Zomeralsem of qing hao wordt in China al heel lang gebruikt, en sinds kort ook in de moderne geneeskunde als bron van artemisinine, een antimalariamiddel. Aan de knoppen van deze plant wordt reeds van in de verre oudheid een geneeskrachtige werking toegeschreven.

    Het werd dan ook in Europa door de Romeinen reeds in de oudheid gebruikt als behandeling van maag-darm infecties.

    Alsemkruid is ongetwijfeld het meest bekend door de drank absint die met behulp van deze kruiden wordt vervaardigd.

    De voordelen op gebied van gezondheid voor de mens reiken echter veel verder dan alleen maar gewoon spijsvertering en malaria. 

              Vele darm-nadelen kunnen met alsemkruid verholpen al dan niet opgelost worden:

    Wormen en parasieten in de darm aanwezig kunnen heel veel schade aanrichten. Dit kan door middel van alsemkruid geneutraliseerd worden. En ernstige ziektes zoals kanker bijvoorbeeld afwenden tot genezen. Gewoon door die parasieten en/of wormen te verwijderen.

    De ziekte van Crohn. Alsemkruid wordt vaak met succes ingezet om de nare symptomen ervan te bestrijden.

    Alsemkruid vermindert ook de klachten bij een prikkelbare darm syndroom.

               Geelzucht. Omdat geelzucht rechtstreeks in verband staat tot een slecht werkende lever, heeft de reinigende werking op de algehele spijsvertering van het alsemkruid een helende werking. Gewoon door het aanmaken van meer gal te bevorderen.

               Menstruatie, Alsemkruid bevordert een goede menstruatie door de bloedstroom naar de voortplantingsorganen te stimuleren bij vrouwen waar dit jammer genoeg niet spontaan vanzelf gebeurt.

               Anorexia, Alsemkruid wekt het hongergevoel op.

               Immuunsysteem, Alsemkruid verbetert de bloedsomloop waardoor alle cellen in ons lichaam meer zuurstof krijgen, en beter gevoed worden. Dit werkt enorm versterkend. Men kan Alsemkruid gerust een levenselixir noemen voor onze gezondheid.

    Nadelen?

    Het kruid kan veilig gebruikt worden, maar van de olie die uit de plant gewonnen wordt blijft men beter af. Die kan namelijk gevaarlijk zijn.

     

    Laatste artikelen

    Açai bes

    Açai bes

    13-03-2024
    Broccoli

    Broccoli

    11-03-2024
    Bitter melon

    Bitter melon

    10-03-2024
    PUUR

    PUUR

    09-12-2023