• Nederlands
 • English
 • Français
 • Español
 • Deutsch
 • -

  Collageen

   

  Sophie Lemajeur

  Sophie Lemajeur
  1. Wat is collageen?  Collageen is een eiwit met 18 aminozuren.
  1. Soorten.  Er zijn drie belangrijke types collageen die uit plantaardige of uit dierlijke bronnen, vaak vis of rund, afkomstig zijn. Hierbij kan                        men wel stellen dat viscollageen het meest aan te raden is voor de mens omdat de structuur van viscollageen het meest vergelijkbaar is met het collageen in het menselijk lichaam en dus ook het snelst wordt opgenomen.  
  1. Waarom en waarvoor is collageen zo belangrijk voor ons?

               We hebben collageen vooral nodig voor het in stand houden van onze vitaliteit en  levenslust, om ons lichaam in staat te stellen alle vitamines en mineralen in ons lichaam op te nemen, om ons te wapenen tegen elke eventuele depressiviteit, kortom om onze lichamelijke gezondheid in stand te houden.

  1. Wanneer en waarom op collageen-suppletie beroep doen?

  Omdat alle organen collageen nodig hebben om optimaal te functioneren en dat onze natuurlijk collageen-productie reeds vanaf ons 25e  jaar afneemt, en rond de leeftijd vanaf ongeveer 60 jaar zelfs volledig stopt. Dat verlies van collageen kan men waarnemen in onze rimpels, een verminderde elasticiteit in onze huid, minder energie en dergelijke meer. Extra collageen innemen verbetert dus niet alleen onze gezondheid door alle cellen in onze organen aan te sterken, maar zorgt er ook nog eens voor dat we er jeugdiger uitzien en ons heel wat fitter voelen.   

  1. Bij welke aandoeningen kan men collageen aanraden?
  1. Huidproblemen – collageen helpt niet alleen rimpels weg te werken maar  verstevigt tevens de huid waardoor ze er opnieuw jeugdiger gaat uitzien.
  1. Vrouwen in de menopauze hebben enorm veel baat bij extra collageen om die periode als minder pijnlijk te ervaren.
  1. Oogziekten – 90% van alle eiwitten in het menselijk oog bestaan uit collageen.  Het vult het hoornvlies van het oog en heeft samen met vitamine C een beschermende functie tegen ziekten zoals cataract of glaucoom.
  1. Osteoporose - 90% van onze botten bestaat uit collageen. Bij voldoende hoeveelheid collageen kunnen onze botten elementen zoals fosfor, magnesium of calcium binden.
  1. Gewrichtsproblemen - collageen is de belangrijkste bouwsteen van gewrichtskraakbeen en is bepalend voor zijn weerstand en zijn sterkte. Op die manier kunnen de gewrichten hun natuurlijke flexibiliteit behouden en worden er op die manier pijnlijke en noodzakelijke ingrepen vermeden.
  1. Diabetes – bij suikerziekte breekt het collageen sneller af onder invloed van de aanwezigheid van suikermoleculen. Dit versnelt alle nadelen van een collageen-tekort. Wat tot elke prijs moet vermeden worden. Omdat het ten nadele van huid, bewegingsapparaat en bindweefsel is.
  1. Slaapproblemen – de aanwezige aminozuren in viscollageen zorgen ervoor dat neurotransmitters goed werken. Ze voorkomen niet alleen vermoeidheid, maar verminderen ook stressniveaus en bestrijden chronische slapeloosheid.
  1. Weerstand van het lichaam - er is een hoge correlatie tussen de toestand van het immuunsysteem en de toestand van het bindweefsel.
  1. Circulatieproblemen – omdat viscollageen een positieve invloed heeft op de wanden van de bloedvaten is dit in het voordeel van een goede werking van de bloedsomloop en, onder andere, het vermijden van onnodige spataderen.

   

   

   

   

   

   

  Laatste artikelen

  Lion's Mane

  Lion's Mane

  26-04-2024
  Açai bes

  Açai bes

  13-03-2024
  Broccoli

  Broccoli

  11-03-2024
  Bitter melon

  Bitter melon

  10-03-2024