• Nederlands
 • Français
 • Español
 • -

  Een bloem met een verjaardag.

   

  Ah, een verjaardagspartijtje, en voor welke bloem dan? Hoe heet ze? En ja, hoe komt een bloem of een bloemsoort nu toch in hemelsnaam ook zelf aan een verjaardag? Misschien een lang speciaal, romantisch verhaal, maar zoals gezegd moeten we elk kind een naam geven, want het woord heeft een betekenis, trouwens, ook reeds in de bijbel vermeld, in het begin was het woord, en het woord was … en zo kunnen we nog uren doorgaan. Maar wat is eigenlijk de ware betekenis van het woord op zich? Maar nee, laten we ons liever concentreren op onze op zijn minst speciale bloem. Een eerste hint over de periode waarin de verjaardag valt, de lente, de steeds terugkerende wedergeboorte van de natuur zelf. Een periode van optimisme en kleur, het vooruitzicht van heerlijke zomerdagen, ook in onze streken, het Pasen-gevoel van kleurrijke paaseitjes, mmmm … lekker, rapen in de tuin voor de kinderen. Een tweede hint voor onze speciale bloem, het is er er één met een familie van maar liefst 500 verschillende soorten onder dezelfde naam.

  Een derde hint, in Nederland is de grootste collectie te zien bij de Passiflorahoeve te Harskamp. Verder is ze ook nog te bewonderen in Botanische Tuinen, het universiteitscomplex De Uithof te Utrecht en de tropische vlinderkas van Diergaarde Blijdorp. Ja hier kan U het al raden, wat heeft tropisch te betekenen, van waar komt deze soort dan eigenlijk oorspronkelijk vandaan? Haar natuurlijke verspreidingsgebied ligt in Noord-Amerika, op de Caraïben, in Midden- en Zuid-Amerika, in Oceanië en Azië. In Australië slechts drie soorten van de 500. En in Afrika komt slechts een verwant geslacht van nature voor. Is er dan nog steeds veel bekend over onze bloem uit deze natuurlijke-oorsprong streken?

  Heel wat, inderdaad, want in Amerika nu gebruikten zowel de Indianen, de Maya’s, de Azteken als de Inca’s haar sedert altijd als medicijn. Haar helende invloed is enorm groot, ze zou zelfs gekend zijn om haar geneeskracht. En indien de Amerikaanse Indianen haar niet voor dezelfde aandoeningen inzetten als de Maya’s, toch apprecieerden beide volkeren haar enorm voor haar doeltreffende werking. Voor welke aandoeningen deze bloem nu nog altijd allemaal kan ingezet worden is heden ten dage bekend in de Fytotherapie. En wie nu, anno 2015, in Nederland van haar natuurlijke voordelen wil genieten kan steeds te rade bij een fytoyherapeut, een erkend drogist of een apotheker.

  De actuele mogelijkheden en aanbod in voedingssupplementen zijn enorm. Tot zelfs workshops en cursussen van enthousiaste herboristen toe om helemaal aan de nieuwsgierigheid van geïnteresseerden te voldoen. Wat de Magie van deze bloem betreft: haar geslacht is vrouwelijk, haar planeet Venus, haar element water en haar krachten: vrede, slaap en vriendschap. Deze “mooiste bloem” ter wereld verschaft superlekker fruit, en makkelijk woekerend biedt ze ons ook nog eens talloze geneeskrachtige voordelen! Hoe lang bestaat de traditie van het gebruik van deze plant reeds?

  Laten we de oorsprong van onze fervente gebruikers eens onderzoeken: de Indianen zijn de oorspronkelijke bewoners van Amerika. De Maya-cultuur zou reeds sinds 2000 jaar vóór Christus, onze tijdsrekening, als énige precolumbiaanse beschaving, beschikkend over een volledig ontwikkeld schrift en opvallend door haar kunst, architectuur, wiskunde en astronomie, actief zijn. Verder is bekend dat de Maya's nog altijd bestaan, ondanks dat hun klassieke cultuur reeds verdwenen is en dat veel Mayatalen vandaag de dag nog altijd gesproken worden. De Inca's waren een indianenvolk dat vanaf de dertiende eeuw leefde in een gebied rondom hun hoofdstad Cuzco in het huidige Peru. En de Azteken waren de dragers van een militaristische Meso-Amerikaanse beschaving die bestond tussen circa 1200 en 1521 in het huidige Mexico.

  Als je de traditie aandachtig bekijkt dan moet deze wonderbaarlijke mooiste bloem van de wereld met geneeskracht wereldwijd bekend zijn, toch? Inderdaad onze plant is dat ook. Onder welke soort naam? Afkomstig van de Indianen, Maya’s, Inca’s of Azteken? Of een naam uit Azië of Oceanië? Twee keer raden, onze plant is wereldwijd bekend onder de Latijnse naam Passiflora Incarnata. Hoe kan dit nu? Latijn is toch een Europese taal, de Romeinen met als hoofdcentrum Rome leefden toch in Italië? Heel eenvoudig, overijverige missionarissen, waarschijnlijk meereizend op de bekende Santa Maria van Christoffel Colombus in 1492, hadden iets ontdekt. De fascinatie van de inheemse bevolking in Amerika voor de bloem delend en haar aandachtig bekijkend zagen ze er hemelse tekenen in, symbool van het lijden van Christus. In haar aantal kroon- en kelkdraden, zagen zij een gelijkenis met de kwellingen en folteringen die Christus op Goede Vrijdag had moeten doorstaan. Zelfs een bevestigde afwezigheid van de “verrader” (Judas) en de “verloochenaar” (Petrus) van Christus konden zij eruit aflezen. Intussen kent iedereen deze plant maar mooi onder de naam van Passiflora Incarnata. Passie betekent van oorsprong lijden, en incarnata staat voor vleesgeworden, geïncarneerd.

  Maar misschien is de bedoeling van dit geheel wel enkel en alleen maar een betekenisvol hulpmiddel om voor eenieder duidelijk te maken dat de Passiebloem door haar fantastische talrijke eigenschappen een mogelijkheid is om een groot aantal mensen van onnodig, nutteloos lijden te verlossen? Eigenlijk zijn we dus de bewuste missionarissen een woord van dank verschuldigd om iedereen daaraan non-stop te herinneren! Een voorbeeld nu uit de toepassingsmogelijkheden van de passiebloem: zie: Natuurlijk gezond natuurlijk, p 20 (zenuwachtigheid). En vooral een gelukkige verjaardag aan onze mooie Passiflora Incarnata, Passiebloem, die dit jaar op 3 april 2015 valt, Goede Vrijdag! Want het speciale aan haar verjaardag is het veranderlijke ervan. Elk jaar een andere datum. Veranderlijk is ook het soort aandoeningen waaraan mensen kunnen lijden, en veranderlijk zijn ook de gepaste mogelijke natuurlijke oplossingen voor elk gezondheidsprobleem. Hier spreken we van A tot Z, van aambeien tot zweetvoeten, van alfafa tot zalmolie. Alle makkelijk te vinden in “Natuurlijk gezond natuurlijk”.

  Laatste artikelen

  Nieuw Leven

  Nieuw Leven

  10-11-2018
  Wat is griep?

  Wat is griep?

  01-10-2018