• Nederlands
 • English
 • Français
 • Español
 • Deutsch
 • -

  Gember, gezonder dan je denkt.

   

  Sophie Lemajeur

  Sophie Lemajeur
  1. Oorsprong, soort en geschiedkundige toepassingen

  De oorsprong van de gemberplant ( Zingiber officinale uit de gemberfamilie en verwant aan de Kurkuma longa plant) is tot op heden nog steeds een raadsel.

  Er wordt verondersteld dat ze vanuit India naar talrijke andere landen in de wereld werd verspreid. Maar vooral in India zelf, in de Indiase geneeskunde, Ayurveda genaamd, werd ze ten volle ingezet als middel tegen verkoudheid, grieperige toestanden, maagpijn, darmkrampen, constipatie, diarree, slapeloosheid, pijnlijke menstruatie, nierproblemen, zwakke hartwerking, verminderde geslachtsdrift, zwakke ogen, slechte bloedcirculatie, reuma en spierpijn.

  De Chinezen bijvoorbeeld gebruikten gedroogde gember om blokkades in de bloedbanen, nog altijd een zeer besproken en actueel gezondheidsprobleem, op te heffen en verse gember om onder andere de zweetklieren te stimuleren en de lokale bloedcirculatie te bevorderen.

  Ook het antieke Griekenland en de oude Romeinen apprecieerden ten volle de geneeskundige voordelen van gember, waarvan de immer aanwezige gember-voorraad bij het rondtrekkende Romeinse leger getuigt. Het werd onder andere gebruikt als middel tegen de pest, en werd als zeer kostbaar beschouwd, met als gevolg dat het Romeinse Rijk er belastingen op legde.  

  Ook in de rest van Europa werd gember enorm waardevol bevonden reeds tijdens de Middeleeuwen waarvan een eerste medisch boek in de 11e eeuw getuigt. Dit evolueerde in zoverre dat een halve kilo gember aan het einde van de Middeleeuwen evenveel waard was als een schaap. Hendrik VIII wilde het zelfs inzetten als pestmedicijn.

  Heden ten dage kent men gember in Groot Brittannië in de ‘gingerbread man’ en in Nederland wordt gember actief als smaakmaker in ontbijtkoek en speculaas gebruikt  wat Europa betreft en in het Verre Oosten wordt het volop in de keuken als specerij gebruikt.

  1. Talrijke geneeskundige, medische voordelen
  1. De spijsvertering. Door de aanwezigheid van fenolische verbindingen in de gember worden de spijsverteringsproblemen enorm verzacht én verminderd mede door de galproductie te stimuleren. Bij een te trage spijsvertering met onvoldoende eetlust wordt die door gember gestimuleerd én worden dan ook automatisch extra spijsverteringssappen aangemaakt. Ook brandend maagzuur en een opgeblazen gevoel kennen  enorm veel verlichting met behulp van gemberthee. 
  1. De misselijkheid. Ook tijdens de kankerbehandelingen wordt die aanzienlijk verminderd gewoon door op gember te kauwen of door gember-thee te drinken. Ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap kan verminderd worden met gember-ijsblokjes of met gember-snoepjes. Ook wagenziekte wordt het best verholpen met gember. Kleine gemberthee slokjes gedurende de reis verrichten reeds wonderen.
  1. Pijnbestrijding. Zowel bij hevige spierpijnen na de sport als bij hevige menstruatiepijnen heeft de gember een verzachtende invloed. Bij de eerste 25% en bij de tweede 83%. De ontstekingsremmende eigenschappen van gember verlichten trouwens gewoon alle pijnen.
  1. Ontstekingen. Gember als ontstekingsremmer gebruiken bij ontstekingen in de darm geeft reeds na een maand resultaat én doet het risico op darmkanker aanzienlijk dalen. Mensen die lijden aan het Prikkelbare Darm Syndroom hebben ook heel veel baat met het nuttigen van gember. Als voedingssupplement, in gerechten of de gember-thee, alle brengen positieve resultaten teweeg. Ook in het geval van artrose zijn de resultaten van gember-gebruik bij klinische onderzoeken positief. Ook ontstekingen in de longen en de luchtwegen worden dankzij gember verminderd, wat ademen makkelijker maakt. Van vrij ademen gesproken, ook de sinussen worden door gemberthee vrijgemaakt.
  1. Kanker, er werd reeds aangetoond dat gember bij sommige kankers, met name eierstokkanker, de kankercellen kan doden. Gingerolen, de actieve fytonutriënten, zijn verantwoordelijk voor de antikankerwerking. Regelmatig gember nuttigen is dus altijd voor iedereen een pluspunt.
  1. De hersenen. Gember vertraagt het verlies van hersencellen en dus ook de komst van ziekte van Alzheimer.    
  1. Ideale hulp bij het afvallen. Gember geeft je een vol gevoel, waardoor je minder eet. Ook is gember een vetverbrander, waardoor je je vetreserves aanspreekt.
  1. Doorbloeding. Omdat gember je als het ware van binnenuit opwarmt door de zweetklieren te activeren, verbetert het gelijk ook meteen de bloedcirculatie. Met als gevolg dat het een lustopwekkende invloed heeft en het seksuele verlangen aanwakkert. Daarbij is een kopje gemberthee per dag reeds voldoende om ook bevriezingsverschijnselen te genezen.
  1. Bloedsuikerspiegel en voedingsstoffenopname. Onderzoeken hebben aangetoond dat gember de bloedsuikerspiegel en de voedingsstoffenopname stabiliseren wanneer nodig. 
  2.  Frisse adem. Gember vermijdt een slechte smaak in je mond na de  maaltijd.
  1.   Het immuunsysteem. Gember is een zeer sterke antioxidant. Door regelmatig gember te nuttigen wordt het immuunsysteem sterker. Bij een zeer sterk immuunsysteem wordt alle kans op een ziekte of infectie door virus of bacterie praktisch helemaal uitgesloten. En wordt de herstelperiode na een of ander gezondheidsprobleem ook drastisch ingekort. Hoe kan ik de toestand van mijn immuunsysteem meten? Heel makkelijk, dit is meetbaar in het bloed, met name de IgG. Naar aanleiding van die meting kent men de gradatie van het immuunsysteem, variabel van onbestaand naar meer dan 100%.  
  1.  In geval van dagelijkse inname, bescherming tegen nucleaire straling.
  1. Soorten gember.
   1. Gewone en biologische gember.
   2. Gefermenteerde gember.
  1. Waarom kiezen voor gefermenteerde gember?

  Het meest waardevolle deel van gember is de wortel, ofwel de wortelstok die onder de grond groeit. De olieachtige hars in deze wortel bevat veel bioactieve verbindingen, waaronder 6-gingerol, 6-shogaol en 6-paradol. Tijdens het drogen wordt 6-gingerol omgezet in het actievere 6-shogaol, een verbinding die in zeer lage concentraties in verse gember voorkomt. De verbinding 6-paradol is de stabiele, bioactieve metaboliet van 6-shogaol. Deze eindmetaboliet biedt het meeste activiteit van alle drie de verbindingen. 

  Wanneer, na consumptie van gedroogde gember, dit de lagere darmen bereikt, fermenteert 6-shogaol van nature in het meer biologisch beschikbare 6-paradol. Dit gebeurt echter niet bij iedereen optimaal. Met gember die van tevoren is gefermenteerd, en waarbij 6-gingerol al is omgezet in 6-paradol, hoeft het lichaam deze omzetting niet meer zelf te maken. Het kan de actieve stoffen dan ook direct gebruiken.

  Fermentatie optimaliseert de voordelen van een plantenstof en verandert de voedingswaarde ervan. Zo helpt het fermenteren bij het voor-verteren van ingrediënten, het verhogen van bepaalde voedingsstoffen, het verbeteren van de biologische toegankelijkheid van mineralen, het verhogen van de biologische beschikbaarheid van antioxidanten en het creëren van unieke metabolieten. Het is dus ten zeerste aangeraden om voedingssupplementen van gefermenteerde gember te gebruiken voor een optimaal resultaat.

   

   

   

   

  Laatste artikelen

  Açai bes

  Açai bes

  13-03-2024
  Broccoli

  Broccoli

  11-03-2024
  Bitter melon

  Bitter melon

  10-03-2024
  PUUR

  PUUR

  09-12-2023