• Nederlands
 • English
 • Français
 • Español
 • Deutsch
 • -

  Nieuw Leven

   

  Elke nieuwe dag is altijd opnieuw een kans, om met volle teugen van het leven te genieten, om vrolijk te zijn, om alle nare zorgen achter ons te laten door er anders mee om te gaan, of om ons op een andere manier tegen het saaie deel van het aardse leven op te stellen, door een andere aanpak op te nemen, of eens lekker mysterieus te gaan doen, echt van alles wat, maar in de meimaand is dat toch weer nét iets ánders … .
   
  Inderdaad de lente zelf is háár leven reeds helemaal gewoon, ze zit zó lekker in haar vel, overal zie je de natuur groeien, kleur krijgen, bloeien dat het een lieve lust is.  In de meimaand komt namelijk de zachte yingkracht tot volle bloei, de belofte van vernieuwing, van nieuw leven, en dit is werkelijk geen uitvinding anno 2015, maar wordt reeds door de eeuwen heen uitgelegd en benadrukt in symbolen zoals de Griekse godin Maia of de Romeinse vruchtbaarheidsgodin Bona Dea, beiden met hun feestdag in mei, en pas veel later ook eerst in Italië tijdens de Midddeleeuwen vervangen door de christelijke Maria, moeder van … .
  De Kelten, de Germanen en de West-Slavische volkeren nu kenden zelfs een voorjaarscultus volledig in het teken van de vruchtbaarheid. Grootse feesten werden gevierd rond op open plekken opgerichte bomen of boomstammen, die later Meibomen zijn gaan heten.
   
  Het is dan ook niet te verwonderen dat de heerlijke zachte meimaand dichters inspireerde, denken we maar aan Herman Gorter die een gedicht van epische lengte schreef over de maand Mei.  
   
  Echter, niet alleen de bomen, planten en bloemen beginnen vol enthousiasme aan hun nieuwe bloeitijd, ook onkruid, lees vervelende distels genieten volop van die heropleving der natuur.  Gelukkig maar trouwens, want laat nou net althans sommige van die distels, op een correcte manier toegepast, een heilzame werking hebben op de gezondheid van de mens.
  In het buitenland bestaan sommige streekgerechten puur uit bepaalde distelsoorten. Denken we bijvoorbeeld maar aan de Franse artisjok en zijn brede waaier aan artisjokbereidingen en –gerechten. Een mooiere naam van een andere distel nu, Mariadistel, of opnieuw een plant die haar naam dankt aan speciale inspiraties op het moment dat de planten-namen toegekend werden.
  Er zou een legende, die ik U bespaar, aan verbonden zijn. Wel interessant is dat bewuste plant door haar naam alleen meegeniet van het symbool die met de meimaand gepaard gaat.
  Als we nu de Mariadistel in verband brengen met de vrouwelijke kracht, exotischer of moderner uitgedrukt de yingkracht, dan ontdekken we toch iets noemenswaardig. Het is namelijk niet zo dat haar vrouwelijke kracht door haar zachtheid als zwak zou kunnen bestempeld worden.
   
  Wel integendeel haar voordeel kan maar zeer behoedzaam bereikt worden, want ijzersterk aan de buitenkant, met meer dan één verdedigingsmechanisme, moet men eerst en vooral niet een harde bolster, maar haar spinnenwebachtig behaarde stengel en geelachtige stekels trotseren. 
  Wat haar unieke waarde zoniet vermenigvuldigt dan toch tot een Xde macht verheft.  
  In Europa wordt Mariadistel in de keuken ingezet: haar bloemhoofdje kan net als artisjokken gegeten worden, haar bladeren gekookt als spinazie en van haar stengels kan men een rabarberachtig moes maken.
  Veel interessanter nog echter is het gebruik van haar bestanddeel silymarine (in haar natuurlijke vorm verkrijgbaar, zoek mariadistel puur), heilzaam bij chronische leverkwalen en bij galblaaskwalen.
  Wetenschappelijk onderzocht bij diabetici heeft ze een natuurlijke glucosegehalte-verlagende invloed. De lever beschermend tegen gifstoffen verlost Mariadistel eenieder die met onnodige ballast in de voorbije wintertijd opgezadeld werd van zijn leed.
   
  Elke lente wordt ze dan ook vaak toegepast door de bewuste mens als grote-schoonmaak kuur .
  Als dát geen mooi mei-geschenk is! Laten we dan ook allen samen genieten van de volle bloei der vrouwelijke vruchtbare kracht in ons leven, en dit op een natuurlijke manier, natuurlijk!

   

  Laatste artikelen

  Sarsaparilla

  Sarsaparilla

  12-11-2021
  Vitamine D

  Vitamine D

  31-03-2021
  Collageen

  Collageen

  19-03-2021