• Nederlands
  • English
  • Français
  • Español
  • Deutsch
  • -

    Bitter melon

     

    Bitter melon

    Bitter melon, sopropo (Surinaams), balsempeer, paré, bitter meloen of Momordica charantia is een groente uit de komkommerfamilie.

    Oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië wordt ze ook vaak gegeten in Suriname, hier in Nederland kan men ze uitzonderlijk kopen in speciaalzaken met tropische producten. 

    Voedingswaarde van sopropo of bitter melon

    Deze groente barst van mineralen: magnesium, fosfor, ijzer, mangaan en zink en vitamines: B1, B2, B3, B11 en Vitamine CTevens is ze interessant voor haar hoge gehalte aan betacaroteen, calcium en kalium.

    Gezondheidsvoordelen van sopropo of bitter melon

    Diabetici hebben baat bij bitter melon of sopropo wegens haar gehalte aan charantine en polypeptide-P, die dezelfde werking hebben als insuline en dus het suikergehalte in het bloed verlagen. Dit is wetenschappelijk bewezen.

    Door haar bloedzuiverende werking is bitter melon of sopropo een natuurlijk antibioticum met ontstekingsremmende eigenschappen. En tevens ook vaak gebruikt in bepaalde landen/streken tegen bloedvergiftiging.

    De groente werkt cholesterolverlagend, en ondersteunt dus de hartfuncties!

    Bitter melon of sopropo bevordert de darmfunctie en voorkomt obstipatie en andere spijsverteringsproblemen.

    Door zijn antivirale en antibacteriële eigenschappen is bitter melon of sopropo een goede hulp in de bestrijding van infecties.

    Uit recente onderzoeken is gebleken dat bitter melon of sopropo kankercellen zou triggeren om spontaan een eind aan hun levenscyclus te maken wat apoptose wordt genoemd.

     

     

    Sophie Lemajeur

    Sophie Lemajeur

    Laatste artikelen

    Lion's Mane

    Lion's Mane

    26-04-2024
    Açai bes

    Açai bes

    13-03-2024
    Broccoli

    Broccoli

    11-03-2024
    Bitter melon

    Bitter melon

    10-03-2024