• Nederlands
 • English
 • Français
 • Español
 • Deutsch
 • -

  Natuurlijke antibiotica

   

  Sophie Lemajeur

  Sophie Lemajeur

  Waarom praten over antibiotica?

  Sommige uitvindingen veranderen de wereld ingrijpend. Het antibioticum was zo’n uitvinding. Door een gelukkig toeval ontdekte de Schotse arts Alexander Fleming in 1928 een schimmel die de groei van bacteriën stopte. Hij noemde de werkzame stof penicilline. De vondst luidde een nieuw tijdperk in. Een tijdperk waarin mensen niet meer dood gingen aan eenvoudige infecties. Waarin ook complexe ingrepen, zoals operaties, veilig gedaan konden worden. Er kwamen vele nieuwe antibiotica bij. En een wereld van nieuwe mogelijkheden opende zich. Met andere woorden de 20e eeuw veranderde de wereld van de geneeskunde volledig.  

  Bestaat er zoiets als een natuurlijk antibioticum? En wisten de mensen dat dan wel?

  Het eerste, oregano, of anders gezegd, wilde marjolein, Origanum Vulgare, alom geprezen als vredessymbool door de Griekse godin Aphrodite en geneeskundig bejubeld door Aristoteles als antigif verdedigingsmiddel bij ongelukken met giftige slangen. Ook de Egyptenaren en Romeinen waren bekend met de geneeskracht van oregano. Heden ten dage is gelukkig opnieuw alom bekend dat oregano niet alleen sterke antibiotische eigenschappen bezit maar ook de longen sterker maakt zodat het makkelijk ingezet kan worden bij astma, en dus ook bij … door Corona veroorzaakte ademhalingsproblemen. Ook is oregano een antiviraal middel en gaat herpes én zelfs griep tegen. Het is een fantastische hulp bij het natuurlijk afweersysteem van het lichaam: het is rijk aan mineralen, bevat Vitamine K, antioxidanten en vezels.

  Het tweede propolis, hebben we te danken aan de ongelooflijke werkkracht van de bijen. Even in het kort: propolis wordt gewonnen uit het hars rond de bijenkorf, dit is een stof die de werkbijen afscheiden in het hars alvorens de koninginnebij te voeden. Deze stof beschermt dan ook de koninginnebij tegen alle mogelijke aanvallen van bacteriën. Hierdoor leeft de koninginnebij veel langer dan de werkbij. Geschiedkundig waren hier zowel de Egyptenaren als de Grieken en de Romeinen bekend met de talloze bijna onverklaarbare geneeskrachtige eigenschappen van de propolis, en menigeen werd dan ook genezen bij het aangepast nuttigen ervan. Beoefenaars van natuurlijke en/of alternatieve geneeswijzen gebruiken propolis voor de behandeling van uiteenlopende kwalen, waaronder ook virale ziektes!

  Besluit

  We mogen dus gerust aannemen dat in de 20e eeuw de kracht van antibioticum enigszins ‘herontdekt’ werd. Terwijl het er al die jaren reeds gewoon was. Misschien is het in de huidige maatschappij wel makkelijker door iedereen verkrijgbaar dan 2000 jaar geleden. De natuur biedt ons werkelijk alles wat we nodig hebben om gezond te blijven of opnieuw te worden, laten we dat dan ook maar beter enthousiast toepassen!     

  Vergeten we dus vooral niet in deze 21e eeuw op tijd beroep te doen op antibiotica, al dan niet natuurlijk!

   

   

  Laatste artikelen